Ajdovi polpeti

Ajdovi polpeti

Pred časom sem naletela na zanimiv recept z ajdo, ki jo rada skuham v različnih oblikah. Pri nas doma ajda in ajdova kaša sicer ne gresta tako zelo v promet in zato vedno poskušam z novimi načini priprave jedi, ki bi bili zdravi, okusni in hkrati zanimivi.
Ravno to sem našla v teh ajdovih polpetih, pravijo jim tudi grechaniki ali grechanik. Običajno se sicer pripravijo še z mletim mesom, jetrcami oz. različnimi vrstami mesa, meni pa bolj diši vegetarijanska različica. Poigrala sem se z nakaljeno ajdo (v originalnih receptih se sicer ajda skuha, meni je pa boljša nakaljena, ker je boljše prebavljiva, okusna, hranljiva, pa še hrustljava), kuhanim krompirjem, peteršiljem, čebulo, korenčkom, a brez gob. Ki bi sicer super skočile v to jed in ji naredile tisti dodatni umami. Ampak, priznam, že ti polpeti so bili sami po sebi resnično okusni in so poželi pohvale z vseh strani. Ker sem recept delala prvič, sem polpete raje spekla, prihodnjič pa se jih lotim v pečici, da bodo še ekstra bolj zdravi.

Postregla sem jih z mešano solato s tržnice in domačo spicy majonezo.

Za vse ljubitelje ajde, poskusite še tole:

NAHRANILI BOMO: 6 (iz mase dobimo cca. 40 polpetov)
BOMO ZMOGLI: 1/3
SEZONSKO: celoletno
ČAS PRIPRAVE: 10 min
ČAS KUHANJA: 20 min
KUHINJA: vzhodnoevropska

KAJ POTREBUJEMO

KAKO TO GRE

  1. Ajdovo kašo noč poprej namočimo v vodi, zjutraj vodo odlijemo in kašo odcedimo. Krompir olupimo, skuhamo in odcedimo.
  2. Čebulo, česen in peteršilj nasekljamo.
  3. Zmešamo z ajdovo kašo, postopoma vmešamo skuhan krompir in pretlačimo s kašo.
  4. Dodamo jajce in ga vmešamo masi. Vmešamo še začimbe, sol in dobro premešamo.
  5. Če je masa premokra, postopoma vmešamo riževo ali čičerikino moko in počakamo, da se malo zgosti. Najlažje polpete oblikujemo z mokrimi rokami ali pa kar med dvema žlicama, da dobimo žličnike.
  6. Pečemo v rundah, na olju, z vseh strani, dokler polpeti niso zlatorjave barve. Polpeti naj imajo dovolj prostora, da se ne gnetejo. Tako bodo ostali hrustljavi in bodo prej pečeni. Odcedimo na papirnati brisački.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *