Domač rižev puding

Domač rižev puding

Rižev puding je super pogruntavščina za vse, ki se ogibate predelanega koruznega škroba v pudingih.
Puding ima za osnovo zelo enostavno riževo kašico, ki je primerna kot eden izmed prvih obrokov tudi za dojenčke, takoj ko pričnemo z uvajanjem čvrste hrane. Potrebujemo le navaden surov riž in zmogljiv kavni mlinček, ki nam riž temeljito zmelje v puhasto kašico. Riževa kašica se potem kuha okoli 7 minutk, zaradi svojega nevtralnega okusa pa je primerna za dodajanje pisane palete okusov. 
Sama sem tokrat pripravila kokosovo-čokoladni dvobarvni rižev puding (300 ml tekočine, 2 jušni žlici riževe kašice, razdelila sem kuhan puding na pol, v eno porcijo sem dala žličko kakava, v drugo pa žličko mletega kokosa). Puding je brez dodanega sladkorja, saj je riž prijetno sladkast; otrok ga je pomlatil takoj. 🙂 Pred slikanjem je bil puding en dan v hladilniku, zato se je malce skrčil in strdil; takoj po pripravi pa je bil žametno mehek, zelo prijetnega okusa in super popestritev jedilnika za hitro in zdravo večerjo.

Za 1 osebo (3-letnika) potrebujemo 200 ml poljubnega mleka in 1-1,5 zvrhane žlice riževe kašice. Mleko zavremo, ogenj zmanjšamo in med mešanjem dodajamo kašico. V treh minutkah se kašica zgosti in če se nam zdi, da je že zelo gosta, dodamo še malo tekočine. Po približno sedmih minutah poskusimo, če je puding mehek, ugasnemo; sicer pa kuhamo še malo dlje.
Za dojenčke ponovimo postopek, ampak kuhamo na vodi ali rastlinskem napitku.

Še nekaj zanimivih kašic, ki smo jih že ustvarili na naši drugi spletni strani z recepti za dojenčke, mamice in nosečke:

NAHRANILI BOMO: 1
BOMO ZMOGLI: 1/3
SEZONSKO: celo leto
ČAS PRIPRAVE: 1 min
ČAS KUHANJA: 10 min
KUHINJA: splošna

KAJ POTREBUJEMO

KAKO TO GRE

  1. Mleko zavremo, ogenj zmanjšamo in med mešanjem dodajamo kašico.
  2. V treh minutkah se kašica zgosti in če se nam zdi, da je že zelo gosta, dodamo še malo tekočine. Po približno sedmih minutah poskusimo, če je puding mehek, ugasnemo; sicer pa kuhamo še malo dlje.
  3. Za dojenčke ponovimo postopek, ampak kuhamo na vodi ali rastlinskem napitku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *