Juha iz belega fižola s picado

Juha iz belega fižola s picado

Beli fižol se pri nas uporablja navadno za pasulj, medtem ko se recimo pri kombinaciji pašta-fižol uporablja sorte fižola, značilne na slovenskih tleh, sivček, rjavček ali pisani fižol. Jaz grem sicer vedno rada izven okvirjev in testiram nove kombinacije, zato to preprosto sodelovanje belega fižola in brezglutenske paštice ni nič tako posebnega, a hkrati deluje. Bel fižol je namreč kar kremast in ko ga lepo skuhaš, jedi doda kremnost, gostljavost in nek poseben okus. Če pa celotni jedi dodamo še izredno aromatično katalonsko omako, znano pod imenom ‘picada’, iz lešnikov, peteršilja, česna, soli, … dobimo preplet fantastičnih okusov, ki jih zlepa ne bomo pozabili.

Jed je skoraj popoln obrok za vse, ki:

 • si želite polnovreden, slasten, a hkrati nasiten obrok
 • ne jeste mesa, a vseeno dobite beljakovine v belem fižolu
 • ki želite popestriti vsakdanji jedilnik s čim novim
 • ki ne jeste mlečnih izdelkov
 • ki ne jeste jajc

Za vse ljubitelje fižola pa predlagam:

NAHRANILI BOMO: 5
BOMO ZMOGLI: 1/3
SEZONSKO: celoletno
ČAS PRIPRAVE: 15 min
ČAS KUHANJA: 30 min
KUHINJA: španska

KAJ POTREBUJEMO

 • Za omako picada:

KAKO TO GRE

 1. Repično olje segrejemo in na njem dušimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na drobno nasekljan korenček, peteršilj in česen, ter vse skupaj dušimo na srednjem ognju 10 minut.
 2. V jed dodamo kuhan in odcejen fižol, dobro premešamo, solimo in, če želimo, popramo in zalijemo s s toliko vode, da je jed prekrita.
 3. Kuhamo 10 min. Istočasno v drugem loncu skuhamo brezglutenske testenine po navodilih z embalaže. (Če kuhamo brezglutenske testenine, VEDNO damo več vode. Za 500 g testenin sem uporabila 4 litre vode. Ko so testenine skuhane, jih odcedimo in dobro speremo pod mrzlo vodo.)
 4. Za picado zmiksamo vse sestavine. Polovico mase vmešamo v jed, polovico pa postrežemo posamezni porciji, tik pred postrežbo.
 5. Odcejene testenine vmešamo v fižolovo jed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *