Sirup Imunko

Sirup Imunko

RECEPT je tudi v knjigici BoobeeFoodee 3 – Vegi za družino na brzino.

Ko se ponovno pojavi sezona bacilov, virusov, raznoraznih strašljivih mikrobov, je čas, da posežemo po različnih (tudi domačih) pripomočkih. Iz vrtca in šole prinesemo vse možne vrtčevske kolonije in navkljub skrbno sestavljenim jedilnikom z domačo, z vitamini in minerali nabasano prehrano, posežemo tudi po raznih dopolnilih. Nekaj časa smo se posluževali raznih sirupov, potem me je pa prešinilo, hej, pa saj to lahko pripravim tudi sama. 🙂

Natuhtala sem, katera živila naj bi pomagala v boju s porednimi virusi in sestavila ta krasni domači sirup za krepitev otrokovega imunskega sistema (primeren po 12. mesecu otrokove starosti).

DOMAČI KOSTANJEV MED
Kostanjev med je eden bolj optimalnih za krepitev imunskega sistema, saj vsebuje največ cvetnega prahu. Zaradi tega je nekoliko bolj grenkega okusa, vendar je pa najbolj hranilen. Pozorno le pri tistih otrocih, ki bi utegnili biti alergični na cvetni prah. 

CIMET
Cimet deluje protivnetno in protimikrobno. Zaradi blagodejnega delovanja kar treh eteričnih olj prijetno pogreje in vzpodbudi delovanje imunskega sistema. Znan je tudi po svoji antioksidativni funkciji, zato ga kar pogumno vključite v svojo prehrano.

KURKUMA
Kurkuma je antiseptik in analgetik. Kurkumin, ki je v kurkumi, naj bi imel kar 150 terapevtskih lastnosti. Prav tako kot cimet deluje protivnetno in antioksidativno, zato je ta stara ajurvedska začimba odlično pomagalo pri krepitvi imunskega sistema.

INGVER
Ingver je v nekaterih državah celo priznan kot zdravilo. Vsi poznamo njegove zdravilne lastnosti, pomaga pri prehladnih vnetjih, razsluzuje (kar je super pri zamašenem nosku) in če otrok težje diha. Je pravzaprav naravni antibiotik in prav tako antiseptik. 
Najbolje je uporabiti svežo korenino, če je pa nimate pri roki, lahko prav tako uporabite ingver v prahu (je manj močen, zato lahko količino malce povečamo).

LIMONA
Vsi jo poznamo kot glavno in priročno nosilko vitamina C. Pomaga nam razstrupljati telo, pomirja razdraženo sluznico in poskrbi za svežino. Pri sirupu sem uporabila cele eko limone, ki sem jih prej dobro okrtačila in namakala 15 minut v mešanici vode in sode bikarbone.

Uporabila sem temno stekleničko sirupa, ki sem jo temeljito oprala in prekuhala. Sirup sem pred prelitjem precedila čez malo kovinsko cedilo. Hranimo ga v hladilniku, rok uporabe naj bi bil nekje 1 mesec. Doziranje:

OTROCI 1-3 leta: 1 čajna žlička dnevno (5 ml dnevno)
OTROCI 3-12 leta: 1-2 čajni žlički dnevno (5-10 ml dnevno)
OTROCI OD 12 leta in odrasli: 2 -3 čajne žličke dnevno  (10-15 ml dnevno)

Jemljemo po obroku. 

Pozabite na vse kupljene sirupe, ta je preverjeno odličen, domač in z naravnimi sestavinami!

Še nekaj dobrih domačih zvarkov, ki smo jih že ustvarili na naši drugi spletni strani z recepti za dojenčke, mamice in nosečke:

NAHRANILI BOMO: 1 (200 ml sirupa)
BOMO ZMOGLI: 1/3
SEZONSKO: celo leto
ČAS PRIPRAVE: 5 min
ČAS KUHANJA: 5 min
KUHINJA: splošna

KAJ POTREBUJEMO

KAKO TO GRE

  1. Limone dobro operemo, skrtačimo in namakamo v mešanici vode in sode bikarbone 15 minut. Obrišemo in narežemo na rezinice.
  2. V čist kozarec za vlaganje nalijemo približno 0,5 dcl medu, čez natlačimo limonine rezinice, zelo na tesno. Posujemo s 1/3 vseh začimb in ponovno nalijemo med. Čez damo limono in tako ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanjka sestavin. Na koncu prelijemo s preostalim medom in kozarček zapremo. Nekajkrat pretresemo, da se sestavine dobro premešajo med sabo.
  3. Pustimo 1 teden na sobni temperaturi in vsak dan malo premešamo.
  4. Po tem času prelijemo skozi cedilo v čisto stekleničko temne barve in hranimo v hladilniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *